Eduscience

Eduscience

W okolicy zatoki Hornsund, nad którą położona jest Polska Stacja Polarna nie ma żadnych miejscowości, piekarz nie dowozi rano świeżego pieczywa, a ulubionych batoników nie kupuje się w sklepie za rogiem. Mimo tego na stole nie brakuje smacznych posiłków.

Na portalu EDUSCIENCE pojawił się film, na którym możecie zobaczyć jak wygląda kuchnia w Stacji i dowiedzieć się, kto przygotowuje posiłki. Ale jak wygląda sprawa z zaopatrywaniem placówki w żywność?

To spora operacja logistyczna, która wymaga między innymi… kreatywności i daru przewidywania przyszłości – bo w końcu ile kilogramów wieprzowiny powinno się zamówić, żeby wystarczyło na cały rok?

Żywność do Stacji jest transportowana drogą morską – statkiem dwa razy w roku w okresie letnim. Wcześniej takie olbrzymie zakupy trzeba dokładnie zaplanować, a kiedy całość jest już zakupiona i odpowiednio zapakowana, ładuje się ją na paletach na statek, na którym płynie do Hornsundu przez tydzień.

W kwestii zaopatrzenia pracownicy Instytutu Geofizyki Polskiej Akademii Nauk ściśle współpracują z pracownikami Stacji – co roku robione są raporty dotyczące zapotrzebowania placówki w żywność, regularnie przeprowadza się inwentaryzacje magazynów oraz na bieżąco zgłasza się braki w zaopatrzeniu, nadmiar produktów czy ich przydatność w określonych warunkach. Dzięki tej wiedzy do Hornsundu trafia odpowiednia ilość żywności wysokiej jakości, dzięki czemu osoby pracujące w Stacji mają zapewnione pełnowartościowe posiłki przez cały rok.

Jaka ilość jedzenia jest transportowana do Stacji? 150 kg jabłek, 15 kg ananasów w puszkach, 40 kg kawy, 150 kg schabu… lista jest bardzo długa i choć z pozoru te ilości wydają się kolosalne, w ciągu roku takie zapasy dość szybko topnieją. A i tak, pomimo ogromnej skrupulatności, nigdy się nie przewidzi, czego danej ekipie zabraknie – np. podczas naszego zimowania, w głuchą noc polarną skończył się kminek, nad czym bardzo boleli miłośnicy tej przyprawy.

Z wyjątkiem warzyw i owoców, których zamawia się mniej ze względu na krótszą trwałość niż innych produktów (kiedy jabłka i papryki pozostają tylko wspomnieniem, w magazynie królują niepokonane ziemniaki), w Stacji jest w bród – mięsa, wędlin, nabiału, mrożonek warzywnych i owocowych, produktów mącznych, ryb, napojów, wody mineralnej i oczywiście słodyczy.

Suchy prowiant jest przechowywany w dwóch oddzielnych magazynach. Warzywa, owoce, mleko i śmietany w składzie, w którym jest utrzymywana temperatura ok. 4°C, a pozostałe produkty wymagające mrożenia – w chłodniach, w których panuje temperatura –18°C. Co prawda, jogurty i serki po rozmrożeniu trochę zmieniają konsystencję, ale to jedyny sposób, żeby się nie zepsuły i nadawały do spożycia.

Za to jogurty naturalne i kefiry są przygotowywane na bieżąco – wystarczy do mleka dodać odpowiednią ilość bakterii spożywczych przechowywanych w niewielkich saszetkach, odstawić w ciepłe miejsce na parę dni i gotowe!

W magazynie jest też kilkaset sztuk jaj. Aby szybko się nie zepsuły, regularnie należy przekładać kartonowe pudła, w które są zapakowane. Zazwyczaj bardzo dobrze zdaje to egzamin, a w przypadku wyczerpania zapasu w odwodzie jest susz jajeczny.

A nawiązując do tytułowego pytania – chleb pieką pracownicy Stacji, to zadanie należy do obowiązków osoby, która danego dnia pełni dyżur. Rodzajów pieczywa może być tyle ile rodzajów mąk. Do dyspozycji jest mąka pszenna, tortowa, pszenno-żytnia, kilka rodzajów żytniej, czy wreszcie gotowa mieszanka do wypieku chleba o smaku paprykowym albo z ziarnami dyni. Tak więc czasami, w zależności od umiejętności dyżurnego, mogą zostać upieczone na śniadanie świeże bułeczki. Nie zdarza się to jednak często.

Kuchnia jest duża i dobrze wyposażona, więc można spokojnie realizować swoje kulinarne pasje, nawet w tak odległym zakątku świata.

 

Tekst: Dagmara Bożek-Andryszczak, uczestniczka XXXV wyprawy polarnej PAN

Galeria zdjęć

2 Krajowa Konferencja Scientix "Dobre praktyki STEM"

Serdecznie zapraszamy na 2. Krajową Konferencję Scientix „Dobre Praktyki STEM” dla nauczycieli przedmiotów matematyczno-przyrodniczych, która odbędzie się w dn. 23-24.11.2018 r. w Warszawie. Zapisy właśnie ruszyły, a organizatorzy jak zwykle…

Czytaj więcej

Webinaria Scientix dla nauczycieli

Serdecznie zapraszamy na webinaria dla nauczycieli przedmiotów przyrodniczych. W cztery kolejne środy o godzinie 15.00 zabierzemy Państwa w podróż do świata nauki. Pokażemy ciekawe materiały do pracy z uczniami i zaprezentujemy różne sposoby…

Czytaj więcej

Zdrowe opalanie, czyli jakie?

Jak długo mogę się dziś opalać? To pytanie zadajemy sobie szczególnie w bardzo słoneczne dni. Czy możliwe jest wyznaczenie czasu opalania, w którym naszemu organizmowi dostarczymy dawkę promieniowania potrzebną do wytworzenia witaminy D3, a jednocześnie…

Czytaj więcej

Wakacyjna lektura dla nauczycieli

Zachęcamy do wpisania na swoją wakacyjną listę lektur dwóch nowych raportów dotyczących edukacji przyrodniczej. To idealne lektury letnie dla tych wszystkich, którzy zainteresowani są nauczaniem STEM oraz wykorzystaniem gier w nauczaniu!

Czytaj więcej