Eduscience

Eduscience

Wbrew temu, co wyobrażają sobie niektórzy – całkiem nieźle. Może w Polskiej Stacji Polarnej na Spitsbergenie nie ma wszystkiego, co jest potrzebne do szczęścia, ale na pewno jest to, co niezbędne do pracy i normalnego funkcjonowania.

Budynek Stacji przypomina kształtem literę „T”, zwróconą górną krawędzią w stronę fiordu Hornsund. Właśnie od tej strony, od której znajduje się też główne wejście (ze względów bezpieczeństwa Stacja ma kilka wejść), budynek dzieli się na dwie części mieszkalne – w skrzydle zachodnim są pokoje jednoosobowe, w których mieszkają tzw. zimownicy, czyli całoroczni pracownicy placówki, a w skrzydle wschodnim mieszczą się pokoje wieloosobowe dla tzw. letników, czyli naukowców, którzy przyjeżdżają do Stacji w okresie wiosenno-letnim. W budynku znajduje się łącznie ok. 40 miejsc noclegowych.

Centralnym miejscem w budynku jest mesa – duża świetlica, gdzie można oglądać telewizję, zorganizować urodziny, przyjąć gości lub zwyczajnie posiedzieć na wygodnych kanapach i porozmawiać. Oprócz tego w części letniej znajduje się mniejsza mesa, ale zazwyczaj życie towarzyskie skupia się w większej świetlicy.

Z części mieszkalnej można przejść do części kuchennej i magazynowej, która jest usytuowana prostopadle do frontu budynku. Znajduje się tu jadalnia, za nią duża kuchnia oraz tzw. „kawiarenka”, gdzie stoi ekspres do kawy, który cieszy się nieustającą popularnością zarówno wśród pracowników Stacji, jak i licznych gości.

Z części kuchennej można przejść do przedsionka, gdzie stoi olbrzymi zbiornik na wodę o pojemności ok. 3000 l, który zasila Stację. Stąd również jest wejście do osobnego magazynu sportowego, gdzie znajduje się sprzęt sportowy i turystyczny niezbędny podczas całorocznych prac terenowych.

Z przedsionka długim korytarzem można wyjść na podwórko. Stąd prowadzą wejścia do osobnych pomieszczeń o różnym przeznaczeniu. Na początku znajduje się siłownia, a w niej bieżnia, rowerek, atlas oraz akcesoria przydatne do różnych ćwiczeń.

Kolejne drzwi to ambulatorium, w którym znajdują się leki na różne dolegliwości oraz specjalistyczny sprzęt niezbędny do udzielenia pierwszej pomocy (np. AED czyli automatyczny defibrylator zewnętrzny).

Trzy kolejne pomieszczenia to magazyny z żywnością – w dwóch znajduje się suchy prowiant, konserwy i przetwory, a jeden jest przeznaczony na magazyn warzyw i owoców. W tym ostatnim temperatura jest utrzymywana na poziomie kilku stopni Celsjusza, żeby przechowywana tam żywność nie uległa szybkiemu zepsuciu.

Ostatnie istotne pomieszczenie, to magazyn z bronią i akcesoriami do jej konserwacji oraz amunicją. Broń to bardzo ważny element ekwipunku osoby wychodzącej na zewnątrz ze względu na niebezpieczeństwo ze strony niedźwiedzi polarnych (więcej o używaniu broni na stacji można przeczytać tutaj).

W końcu korytarza mieszczą się lodówki oraz zamrażarki, w których jest przechowywana żywność, głównie mięso, ryby i warzywa, w temperaturze ok –18°C.

Stacja również jest odpowiednio wyposażona pod względem sanitarnym – w budynku znajduje się kilka osobnych toalet i łazienek oraz kilka pralek i suszarek do ubrań. Są one rozmieszczone zarówno w części letniej, jak i zimowej Stacji.

Jak widzicie, placówka dysponuje pełnym zapleczem umożliwiającym w miarę wygodne i normalne funkcjonowanie przez cały rok.

O tym jak wyglądają warunki pracy w Stacji i ile laboratoriów się w niej znajduje, dowiecie się już w kolejnym artykule.

 

Tekst: Dagmara Bożek-Andryszczak

 

Zapraszamy także do obejrzenia dwóch nowych filmów obrazujących życie w Polskiej Stacji Polarnej na Spitsbergenie (Praca w kuchni – o wielkim sprzątaniu kuchni po letnich gościach i Akcja Yarn Bombing – o akcji z obszaru street artu, upiększania słupa stojącego przed budynkiem stacji polską flagą wykonaną przez uczestników tej akcji) oraz innych filmów w zakładce Stacja Polarna, prezentujących Polską Stację Polarną lub zwierzęta występujące na Spitsbergenie.

Galeria zdjęć