Eduscience

Każdy może być odkrywcą

Niewystarczająca moc obliczeniowa do przetworzenia danych? Absurdalna liczba roboczogodzin konieczna do inspekcji surowych wyników? Naukowcom, którzy mają tego typu problemy, mogą przyjść z pomocą wolontariusze wyposażeni jedynie w komputer…

Czytaj więcej…

Życie na lodzie i pod lodem

Czy domem może być wielka kra lodowa? Wbrew pozorom, pod lodem i na lodzie morskim toczy się bujne życie. Może być on traktowany jak bogata w pożywienie, całoroczna platforma, w której kanałach i szczelinach, a także na powierzchni, żyje całe…

Czytaj więcej…

Rola monitoringu procesów zachodzących na Ziemi

Zachęcamy do wykorzystania danych z monitoringu przyrodniczego, zgromadzonych przez uczniów w projekcie EDUSCIENCE, a także uświadomienia uczniów jak dużą rolę monitoring środowiska odgrywa w badaniach naukowych i codziennym życiu.

Czytaj więcej…

W lesie nie tylko „Christmas Tree”

Las to najlepiej wyposażona pracownia edukacyjna. Dzisiaj kilka słów o edukacji leśnej młodzieży w relacji Pana Janusza Świętonia z I Liceum Ogólnokształcącego im. St. Konarskiego w Mielcu (szkoły biorącej aktywny udział w projekcie EDUSCIE…

Czytaj więcej…

Nowy Rok z pingwinami

W Polsce Nowy Rok witamy hukiem sztucznych ogni, zimą za oknem, odwiedzamy znajomych czy bierzemy udział w różnych zabawach. A jak obchodzi się to wydarzenie ponad 14 tysięcy kilometrów stąd w Polskiej Stacji Antarktycznej im. Henryka Arcto…

Czytaj więcej…

„Pancake ice”, czyli „lodowe naleśniki”…

„Pancake ice” w dosłownym tłumaczeniu oznacza lodowe naleśniki. Takie struktury tworzą się podczas zamarzania wody morskiej, niekiedy także rzecznej.

Czytaj więcej

Ciepło - zimno, czyli o termoreg…

Człowiek – jako istota stałocieplna – utrzymuje w przybliżeniu taką samą temperaturę ciała przez cały czas. Jednak wahania temperatury otoczenia mogą być bardzo duże. Raz jest ciepło, raz zimno. Jak organizm radzi sobie w takiej sytuacji?

Czytaj więcej

Jadalne kwiaty

Patrząc na kwiat, najczęściej myślimy o nim w kategoriach wonnej ozdoby. Raczej niewiele osób zastanawia się wtedy, w jakim sosie smakowałby najlepiej.

Czytaj więcej

Piąty smak

Słodki – cukier, słona – sól, gorzkie – migdały, kwaśna – cytryna, a umami?

Czytaj więcej

Podstawy nanotechnologii

Nanotechnologia obejmuje projektowanie, tworzenie oraz użytkowanie materiałów, które mają co najmniej jeden wymiar mierzony w nanometrach. W jakim celu produkuje się takie materiały?

Czytaj więcej

Znajdź nas!W Polsce i w Internecie